Verfijning

Verfijning is de minst bekende van de 3V’s. Waar Vervanging en Vermindering de meest duidelijke alternatieven lijken, kan Verfijning tot een veel directer effect voor de dieren zelf leiden. Verfijning omvat alles wat het leven van proefdieren aangenamer maakt of hun lijden vermindert.

Bijwerkingsarme adjuvantia

 Binnen het BPRC werken we werken hard aan de ontwikkeling van een adjuvant dat geen bijverschijnselen geeft. Om het afweersysteem extra te activeren maken we bij mensen en proefdieren vaak gebruik van hulpstoffen, zogeheten adjuvantia. Het injecteren van sommige adjuvantia is voor apen, maar ook voor veel andere proefdieren, vervelend vanwege ontstekingen van de huid op de injectieplaatsen. De ontwikkeling van nieuwe adjuvantia met minder of geen bijwerkingen betekent zo een aanzienlijke verfijning voor veel proefdieren.

Genetische karakterisering

Alle apen van het BPRC worden genetisch in kaart gebracht. Dit stelt ons in staat om de fokgroepen zo samen te stellen dat er genoeg genetische diversiteit is. Dit levert sterke en gezonde dieren op. Daarnaast stelt het ons ook in staat om voor specifieke studies dieren te selecteren, die de meeste kans hebben te reageren met het product dat we willen onderzoeken. Naast verfijning betekent dit ook vermíndering van het aantal dieren dat nodig is voor studies.

 

Image

Genetische diversiteit levert sterke en gezonde dieren op.

 

Verrijking en training

Verfijning reikt verder dan alleen het biomedisch onderzoek. Zo zorgen we voor omgevingsverrijking. De apen leven in grote groepen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Ze kunnen hier naar hartenlust klimmen, slingeren, rennen en spelen en ze zijn nooit alleen. Ook het eten kunnen we leuker voor ze maken door het aan te bieden als verrijking. We laten ze op allerlei manieren naar het eten zoeken. Net zoals ze dat in de natuur zouden doen. Verder is ons trainingsprogramma ook een onderdeel van verfijning. Door training werken de dieren vrijwillig mee aan bepaalde handelingen, omdat ze daarvoor een beloning krijgen. Zo wennen ze aan situaties, wat stress tijdens het onderzoek zo veel mogelijk bij ze wegneemt.

We maakten een speciale video die uitgebreid op verfijning ingaat.